Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Скандални разкрития около катастрофата с парашутисти в Хаваи

Нови разкрития около катастрофата на самолета пълен с парашутисти разтърсиха иначе райските Хавайски острови. Да припомним, че на 22 юни на Хавайския остров Оаху при излитане се разби Beechcraft King Air пълен с парашутисти. Никой не оцеля от катастрофата.

В хода на разследването се установи, че телата на загиналите на мястото на катастрофата са с две повече първоначално обявените девет загинали. Засега не е изяснено дали двете нови жертви са били на земята в момента на катастрофата или са били в самолета, но по-вероятно е на борда просто да е имало повече парашутисти, отколкото е било обявено в полетната документация. Така, загиналите в катастрофата стават 11.

Още по-скандално е разкритието на разследващите, че същата, произведена през далечната 1967 г. машина с регистрация N256TA (на снимката горе), е имала тежък инцидент на 23 юли 2016.

Тогава, отново пълен с парашутисти, от височина 4000 метра самолетът влиза в свредел и започва да пада към земята с интензивно въртене. 14-те парашутисти успяват да напуснат машината, а останалият единствен в самолета пилот съумял да поеме управлението и да приземи самолета едва след девет пълни витки в свредел.

При аварийното кацане обаче, машината е претърпяла тежки повреди, включително и в конструкцията. Разследващите тепърва ще установяват кой и как е ремонтирал тежко повредената над 50-годишна машина, и как тя отново е влязла в регистрите като напълно изправна и годна за полети. По-долу можете да видите видео от инцидента през 2016 г.