Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Сертифицираха 3D принтер за авиационни компоненти

Федералната авиационна администрация (FAA) сертифицираха, а военновъздушните сили на САЩ (USAF) въведоха в експлоатация 3D принтер, специализиран за изработване на авиационни части и компоненти за летателни апарати.

3D принтерът Stratasys F900 е вече въведен в експлоатация в 60-та ескадрила по поддръжка (60th Maintenance Squadron) на военновъздушната база Травис в Калифорния. Така този принтер е първият индустриален 3D принтер, сертифициран за „разпечатване“ на части и компоненти за авиацията.

Засега сертификацията позволява с него да бъдат изработвани само не-структурни самолетни части (nonstructural aircraft parts), тоест части, които не принадлежат към основната структура на летателния апарат. Предполага се обаче, че на последващ етап условията на сертификационните документи могат да бъдат променени и това ограничение да отпадне.

Да припомним, че 3D принтерът Stratasys F900 всъщност отдавна се ползва за „принтиране“ на елементи от обзавеждането както на автомобили, така и на самолети, като немалка част от термопластичните елементи от обзавеждането на Airbus A350 XWB са изработени именно с него.

Счита се обаче, че тази сертификация представлява сериозна стъпка напред към приложението на 3D печата при изработването на все по-отговорни части и компоненти в авиацията, което би могло да доведе до съществени облекчения и икономии при поддръжката на авиационната техника.

Това всъщност вече е на път да се докаже и на практика, защото военновъздушната база Травис, където работи този принтер, вече е започнала да получава заявки и от други военновъздушни бази в САЩ за изработването на авиационни резервни части и компоненти.