Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Руски разузнавателен Ту-154 ще лети над САЩ

Не, не става дума нито за пробив в американската отбрана, нито за тържество на руското оръжие. Става дума за международния договор „Открито Небе“ (Open Skies) в рамките на който всяка една от 35-те страни участнички се е съгласила да допуска до въздушното си пространство летателни апарати на другите страни, при спазване на определени условия и параметри на полетите.

Всяка страна участничка има т.нар. „пасивна квота“, изразяваща се в задължението да допуска, със 72-часово предизвестие, до въздушното си пространство инспектиращи самолети на други участници в договора. В замяна на това всяка страна има и своя „активна квота“, изразяваща се в правото ѝ при същите условия да извършва свои инспекции в другите страни участнички.

Всички полети в рамките на договора „Открито Небе“ се изпълняват с невъоръжени самолети, на борда на които може да бъде инсталиран точно определен набор от сензори и оптични прибори с определена резолюция.

На борда на всеки инспектиращ самолет задължително присъстват и представители на страната, над която се извършва полета, които следят за коректното спазване на залегналите в договора правила.

Именно в рамките на този договор в края на юни 2019 руски Tу-154МЛK-1 (на снимката) ще излети от летището Грейт Фолз в американския щат Монтана за да извърши инспекционен полет от над 5000 километра над територията на САЩ.

Приблизително по същото време пак руски Aн-30Б ще излети от град Упсала и ще изпълни инспекционен полет над територията на Швеция, а два C-130H Hercules от немските и френските ВВС ще излетят от летището Кубинка близо до Москва за да изпълнят подобни полети над територията на Руската федерация.

Договорът за „Открито Небе“ е подписан още през 1992, но цели десет години след това Русия не го ратифицира, и той реално влиза в сила едва през 2002.