Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Първи полет направи серийния Beechcraft АТ-6

Beechcraft Corporation съобщи за първия полет от серийното производство на техния лек многоцелеви турбовитлов изтребител AT-6.

Името на тази машина нашумя преди няколко месеца, когато се състезаваше за голяма поръчка от Пентагона, заедно с бразилския Embraer Super Tucano. Тогава бразилската машина спечели търга, а Beechcraft Corporation заведоха дело срещу това решение, което впоследствие загубиха.

Въпреки неуспеха на този търг, Beechcraft Corporation е решена да продължи работата то проекта и на 20 август в Уичита, Канзас, компанията отпразнува първия полет на самолет от серийното производство на машината.

Beechcraft АТ-6 (на снимката) е двуместен многоцелеви лек изтребител, който, наред с изпълнението на бойни задачи, може съвсем успешно да се ползва и като учебно третировъчна машина. Самолетът се задвижва от един турбовитлов Pratt & Whitney PT6 с мощност 1600 к.с.

Машината може да носи два подвесни горивни резервоара от по 250 л, две управляеми ракети GBU-58 с лазерно насочване, два ракетни блока НАР LAU-131 (по седем ракети всеки), както и инфрачервена камера за насочване и нощно виждане. Изтребителят има възможност да бъде снабден и с две управляеми ракети въздух-въздух тип Raytheon AIM-9 Sidewinder.

Президентът Beechcraft Бил Бойсчър (Bill Boisture) съобщи, че макар компанията засега да не е намерила купувачи за този самолет, до края на 2013 вероятно ще бъде подписан първият договор за продажба. Компанията планира за идните 10 години да произведе и достави повече от 500 машини от този тип, като потенциални клиенти са 26 държави съюзници на САЩ, повечето от които в Африка, Южна Америка и Близкия Изток.

По информация от hawkerbeechcraft.com