Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Публикуваха видео за катастрофата от 5 януари 2014 на летището в Аспен, Колорадо

В Youtube се появи впечатляващо видео от станалия на 5 януари тежък инцидент на летището в Аспен, при който загина един човек, а двама бяха тежко ранени.

Както от докладите на NTSB, така и от видеото става ясно, че инцидентът е вследствие на изключително тежка метео обстановка. Пилотите на реактивния бизнес джет Bombardier Challenger 600 е трябвало да кацнат на високопланинската писта при 33 knots (близо 60 км/ч) гръбен вятър.

За съжаление, особеност на това летище е, че поради заобикалящия релеф, заходът за кацане е бил само един, тоест пилотите не са имали възможност да кацнат срещу вятъра, както би било нормално.

При първия заход машината опира пистата грубо, пилотите решават да прекратят кацането и да минат на втори кръг. При втория заход обаче машината отново опира пистата грубо и с голяма скорост, при което пилотите отново взимат решение за прекратяване на кацането, но не успяват.

Както се вижда в един от кадрите, машината опира грубо, след което отскача и забива нос в пистата. Един от тримата, намиращи се на борда, загива на място, а другите двама са хоспитализирани в тежко състояние. Състоянието на единия и до този момент остава тежко.

По информация от flyingmag.com
Снимка: Брент Гарднър