Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Подводно летене е новата тенденция при изследването на океаните

Аеродинамиката и хидродинамиката винаги са били изключително близки науки, защото в същност се занимават със сходен феномен – движението на телата във флуиди, независимо дали това е въздух или вода. Миналата седмица на яхтено изложение в Монако беше представена лека подводница която, както на външен вид, така и като функционалност, силно наподобява самолет.

Това е подводен плавателен съд, снабден с крила с разпереност три метра, които обаче генерират отрицателна подемна сила. Подобно на самолетни крила, профилът им е плоско-изпъкнал, или по-скоро изпъкнало-плосък, като "подемната" им сила е насочена надолу.

Отново подобно на самолета, единствено хоризонталната скорост генерира силата, която потапя съда под водната повърхност и му дава възможност да се задържа под вода. Подводницата, наречена DeepFlight Super Falcon, е снабдена с електродвигател, който създава тази хоризонтална скорост, а управлението се осъществява напълно аналогично на самолета – с хоризонтални и вертикални кормила и елерони.

Особеното тук е, че за разлика от конвенционалните подводници, при които потапянето под вода се постига посредством промяна на плаваемостта, при представения съд, плаваемостта е постоянно положителна и не се променя. Това, освен че опростява и олекотява плавателния съд (тъй като вече липсват баластните резервоари и помпи), го прави и много по-сигурен, защото при евентуален отказ на двигателя, съдът просто изплува на повърхността.

Друг фактор, увеличаващ сигурността е това, че дълбочината на потапяне е естествено ограничена от мощността на двигателя. Така, подводницата не би могла да се потопи на по-голяма дълбочина от тази, която е заложена от конструкторите й.

Засега съдът е произведен като действащ двуместен прототип, но интерес към иновативния апарат са проявили хора като Дитрих Матешич – основателят на Red Bull – и милиардери като Томас Пъркинс и Сър Ричард Брансън, което само доказва колко обещаваща би могла да се окаже подобна концепция.

По информация от flyingmag.com