Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Още един хибрид между самолет и автомобил направи първи полет

Повечето прототипи на летящи коли са или ужасно грозни, или не могат добре да летят, или и двете … Е, словаците опитват да променят това, поне откъм външен вид. Новият летящ автомобил, ако не друго, поне изглежда доста атрактивно 😉

Показаният на снимката и видеото летящ автомобил носи името Aeromobil 2.5, идва от Словакия и наскоро направи първия си полет.

Подобно на появилата се преди около година Terrafugia, и този прототип не се нуждае от сложни монтажи за да полети. Крилете просто се "ръзгъват" с натискането на един бутон.

Летящият автомобил се задвижда от един двигател – класическият Rotax 912 с мощност 100 к.с, който се ползва както за задвижване на колелата при движение по пътищата, така и за затвиждане на трилопатния тикащ винт в задната част.

Максималната скорост на "нещото" е 160 км/ч на земята и над 200 км/ч във въздуха. Консумира 7.5 l/100 km на пътя и 15 l/h във въздуха, а автономията му е 700 км по въздуха или 500 км по земята.

Машината е двуместна и празна тежи само 450 кг, с което вероятно ще влезе в класа на ултралеките самолети. За съжаление, както се вижда от видеото, и тохи хибрид има проблеми със стабилността по крен, каквито бяха критиките и към конкурента му Terrafugia.

По информация от flyingmag.com

Ощо информация можете да прочетете на http://www.aeromobil.com/