Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Откриха останките от разбилия се A-320 на Egyptair

Според съобщение от въоръжените сили на Египет, екипи по издирването са открили останките от разбилия се на 19 май т.г. самолет на Иджипт Ер.

Засега са открити само сравнително малки отломки от фюзелажа и множество късове от човешки тела. В прес съобщението се казва, че откритите човешки останки са разкъсани на малки парчета, но това още не може да потвърди хипотезата за взривена бомба на борда.

В първоначалните реакции се твърдеше, че силно раздробените тела говорят за взрив в самолета, но впоследствие експерти изказаха мнение, че удар в морските води с голяма вертикална скорост също може да причини подобни разкъсвания на човешките тела.

Междувременно се появиха и противоречия между твърдения на гръцките въоръжени сили и египетските власти. Според гръцките военни, преди да се разбие във водите на Средиземно море, самолетът е направил няколко резки завоя вляво и вдясно. Египетските власти пък твърдяха, че машината не е правила подобни маневри преди за изчезне от радарите. Специалистите обаче са на мнение, че по-вероятно е информацията на гърците да е достоверна, тъй като инцидентът е станал в непосредствена близост до гръцките военни бази на остров Крит, където те разполагат с по-прецизна и мощна радарна техника, отколкото египтяните.

Мястото, където са открити останките, се намира източно от мястото, където самолетът последно е бил видян от радарите (вижте картата) и на около 180 км. северно от египетския бряг. За съжаление, този регион е сред една от най-дълбоките части на Средиземно море, където на места дълбочината надвишава 3000 метра.

Междувременно беше разпространена информация и че според данни, излъчени от самолета през сателит, малко преди да изчезне от радарите в машината е регистрирана аларма от детекторите за дим в пилотската кабина и една от тоалетните, но тази информация засега не е официално потвърдена от разследващите.

Черните кутии на самолета още не са открити, макар че преди седмица бяха засечени радио сигнали от тях. Както е известно, батериите на черните кутии са способни да захранват излъчването на радио сигнали до 30 дни след катастрофата, а този период изтича само след няколко дни – на 19 юни.