Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Новото около разследването на авиокатастрофата с руския Airbus в Египет

Много са засега теориите около причините за тази катастрофа, която в полуостров Синай отне животите на 224 пътница а екипаж, 209 от които руснаци, четири украински граждани и един гражданин на Беларус.

Първоначалните огледи сочат, че машината се е разпаднала във въздуха и по нея има следи от експлозия. Засега обаче не е изяснено дали таи експлозия е причинена от взривно устройство в самолета или от взривяване на горивен резервоар.

Макар да не се изключва, засега версията самолетът да е бил свален от ракета земя-въздух не се потвърждава от разследващите. По останките не са намерени осколки от подобна ракета, а и на записите с термокамера, направени от американски спътник, се вижда само едно топлинно петно, докато в случай че самолетът е бил свален от ракета, би трябвало топлинните петна да са две – това на самолета и това на ракетата.

Според египетската преса също така, намиращите се в района партизани от клонове на "Ислямска държава" разполагат единствено с изстрелвани от рамо ракети земя въздух, чийто обсег е 4 000 метра височина, което е доста по-малко от височината от около 9000 метра, на която е летял Арбъсът.

За разлика от разпространената веднага след инзидента информация, според която пилотите са поискали аварийно кацане в Кайро, по последни данни, не е имало никаква индикация за проблем, преди самолетът да изчезне от радарите.

Според анализите, направени от данни на сайта Flightradar24, в последните минути преди катастрофата самолетът е показал резки и драматични промени както във височината на полета, така и в скоростта, което говори за вероятна загуба на контрол от страна на пилотите.

Историята на машината сочи, че през 2011 самолетът е претърпял при кацане удар на опашката (tail strike), повредите от който впоследствие са били ремонтирани. Историята на авиационните инциденти обаче сочи, че подобни удари нерядко водят до увреждания в конструкцията, които могат да се проявят едва години по-късно.

Известен е например случая със самолет Beoing 747 на China Airlines, който се разпадна от експлозивна декомпресия във въздуха, като разследването по-късно установи, че декомпресията е причинена от неправилно извършен ремонт на "tail strike" цели двадесет години по-рано.

"Черните кутии" на Ербъса са намерени и са в добро състояние, като разчитането им предстои. Разследването продължава.