Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Неидентифициран безпилотен самолет създаде предпоставки за инцидент над Уляновск

На 17 февруари, по време на полети на местния аероклуб на ДОСААФ в близост до Уляновск, в непосредствена близост до два учебни самолета, работещи "в зона", се появил неидентифициран летателен апарат.

Наземният контрол не е имал никакви данни за прелитане на такова въздухоплавателно средство и диспечерът го забелязал едва на радара. Машината се движела със скорост около 500 км/ч на височина 2000 метра в непосредствена близост до учебните машини и не отговаряла на никакви опити за връзка по радиото.

Диспечерът незабавно дал нареждания на учебните самолети да се оттеглят за да избегнат инцидент.

Неидентифицираният летателен апарат прелетял над зоната за полети и града, и се отдалечил към град Пенза, изчезвайки от радара.

Според твърдения на очевидци, става дума за безпилотният апарат Скат (на фотоса), разработен от компанията МиГ, представен по авиосалоните преди около седем години. Странното е обаче, че според техническите данни на машината, тя би трябвало да е построена по "Стелт" технология, тоест да е невидима за радарите, а местният авиодиспечер е видял ясно радарното изображение на самолета.

В авиационните кръгове в Русия този инцидент се окачествява като скандален, тъй като машината фактически е прелетяла над града и през контролирана зона без никакво предупреждение, създавайки сериозна предпоставка за инцидент.

Засега се изключва вероятността безпилотният апарат да е бил шпионски самолет на чужда държава, който незабелязано да прелетял територията на Русия без да бъде засечен от военните радари.

Министерството на отбраната на Русия не е дало никаква информация по случая, а в специалната комисия за разследване на авиационни инциденти към Росавиация се води следствие.

По информация от radiovesti.ru