Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Направиха първа копка на първата европейска база за F-35

Представители на военновъздушните сили на САЩ и на британското министерство на отбраната направиха символичната първа копка на първата военновъздушна база в Европа, специализирана в операции с изтребители F-35 Lightning II. Базата ще се намира в сегашна инфраструктура на Кралските военновъздушни сили (RAF) в Лейкънхийт (Lakenheath), източна Англия.

Това ще е първата постоянно действаща база в Европа, изцяло специализирана в експлоатацията и поддръжката на F-35. Инсталациите на обща стойност около 200 милиона долара, включват полетни симулатори, блокове за ремонт и поддръжка, както и нови хангари и складови помещения. Инфраструктурата трябва да е готова да приеме първите си ескадрили F-35 през втората половина на 2021.

Ескадрилите ще са част от 48-ма изтребителна бригада (48th Fighter Wing), под командването на ВВС на САЩ в Европа (United States Air Forces in Europe ‒ USAFE), която и в момента е базирана в Лейкънхийт, но включва ескадрили оборудвани с F-15E и F-15C/D.

Изборът на Лейкънхийт за базиране на американските F-35 не е случаен. Само на 40 км. оттам се намира базата на Кралските военновъздушни сили Маръм (Marham Royal Air Force base), където пък ще са базирани повечето от британските F-35, като така те лесно ще могат да ползват новата американска инфраструктура за своето обучение, поддръжка и ремонти.

През следващите 7 до 10 години повече от 1 милиард долара ще бъдат инвестирани във Великобритания за развитие на европейските операции и поддръжка на F-35, като до 2023 подобни инфраструктури се бъдат изградени и в Белгия, във военновъздушните бази Флан и Клайне Брогел (Flannes, Kleine Brogel).