Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Калифорниец получи 14-годишна присъда за насочване на лазер към летателен апарат

26-годишният жител на Калифорния Серхио Родригез получи присъда от 14 години затвор, затова че през 2012 е насочил мощно лазерно фенерче към летящ над града полицейски хеликоптер.

Хеликоптерът е летял над града точно по сигнал за осветяване с лазер на кацащ самолет над близкото летище. Тогава, от място, различно от първоначално очакваното, пилотът на самия полицейски хеликоптер бил заслепен от лазерен лъч. След кратка полицейска операция, "шегобиецът" Серхио Родригез е заловен и изправен пред съд, но получи окончателната си присъда едва сега. 

През изминалата 2013 година в FAA (Федералната авиационна администрация на САЩ) са получени 3 960 сигнала за осветяване на летателни апарати от лазерни фенерчета, като според специалисти, дори и маломощните лазерни фенерчета, които се продават в квартални магазини, могат да временно напълно да ослепят пилота и да доведат до тежки инциденти.

Положението се усложнява от факта, че пилотите биват заслепявани ниско над земята, в моменти, в които обикновени самолетите са в най-критичните и опасни фази от полета – излитането или кацането.

Тази 14-годишна присъда е засега далеч най-тежката, присъждана за такова престъпление, след като миналата година друг калифорниец беше осъден на три години и един месец затвор за подобно престъпление. Случаят на Родригез обаче е третиран като рецидив, защото не е първото му подобно провинение. Подсъдима е и 23-годишната приятелка на Родригез, чиято присъда обаче се очаква през май т.г.

По информация от flyingmag.com