Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Какви последици може да има за Турция изваждането ѝ от програмата F-35?

Както стана известно, след дълги опити за преговори, в крайна сметка САЩ стартираха процедура по изключване на Турция от програмата JSF, чиято рожба е лекият изтребител от пето поколение F-35.

Подсекретарят по отбраната на САЩ Елън Лорд заяви: “Съединените Щати и другите партньори в програмата F-35 се обединиха зад решението на прекратят участието на Турция и да инициират процес по формалното ѝ изключване от всякакво участие в тази програма.”

Тази стъпка, разбира се, беше предприета вследствие решението на Турция да внесе и инсталира на своя територия руските ракетни комплекси С-400, чиито внос вече започна още на 12 юли т.г. в рамките на договор на обща стойност 2,5 милиарда долара. В тази връзка САЩ подчертаха, че евентуално съчетаване на руските системи С-400 със системите на F-35 би компрометирало чувствителна информация, свързана с изтребителя.

На пръв поглед това просто би довело до лишаване на Турция от стоте вече поръчани от нея F-35, което всъщност вече не само е факт, но и още през миналия април САЩ прекратиха вече протичащото в Аризона обучение на турски пилоти за F-35.

Последиците от това изключване на Турция обаче не се изчерпват само с лишаването на страната от изтребители пето поколение. Както е известно, Турция е и част от цялостната програма по разработката и производството на F-35, и по неокончателна оценка, турски държавни и частни фирми, свързани с програмата, ще загубят не по-малко от 9 милиарда долара приходи от поръчки, свързани с производството на F-35.

Това, разбира се, създава затруднение и на американците, тъй като те ще трябва да намерят други доставчици на компонентите за F-35, които първоначално бяха поверени на Турция. Каролин Нелсън – говорител на Локхийд Мартин – обаче заяви, че „през последните няколко месеца ние усилено работим върху алтернативни източници за доставки, и въпреки затрудненията, ще сме в състояние да доставим договорените 131 самолета до края на 2019.“

Белият Дом направи опит да разсее напрежението като заяви, че „като съюзници в НАТО, нашето сътрудничество е многопластово и не е фокусирано единствено върху F-35. Ние ще продължим да си сътрудничим с Турция в рамките на НАТО, с разумни ограничения, свързани с присъствието на системи С-400 в Турция.“

Други съюзници в НАТО обаче изразиха сериозни резерви и недоумение как Турция би могла да продължи ефективното си участие в НАТО, предвид вече взаимно изключващите се системи, използвани от Турция и другите съюзници.

Според някои източници, САЩ дори биха могли да приложат и допълнителни санкции на Турция, въз основа на „Акта за противодействие чрез санкции на противниците на Америка“ (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act – CAATSA), който вече беше активиран спрямо Русия във връзка с действията ѝ в Украйна и Сирия.

От своя страна Русия, в лицето на шефа на държавната корпорация „Ростек“ Сергей Шемезов, заяви: „Ако нашите турски колеги проявят интерес, ние сме готови да обмислим доставки за Турция на изтребители Су-35.“ Засега Турция не се е произнесла по тази тема.