Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Излезе годишният доклад за 2013 на Airbus. Засега по продажби за годината все още води Boeing.

На пресконференция ръководителите на Airbus обявиха комерсиалните резултати на консорциума за 2013 и основните насоки за развитие за 2014. Не е изненада, че както конкурентите им от Boеing, хората от Airbus също обявиха 2013 за най-успешната си до момента. 

Тези думи наистина се потвърждават от обявените цифри, но въпреки това все още Airbus само се доближават до продажбите на Boeing, без да ги надвишават, а Boeing засега си запазват лидерството в пътническото самолетостроене.

През 2013 Airbus са произвели и доставили 626 самолета, срещу 648 при Boeing, с което американците запазват водачеството си.

От друга страна обаче, към 31 декември 2013 Airbus са имали чакащи поръчки (backlog) за 5 559 машини, докато същият показател при Boeing е бил 5 080 машини, което дава през 2014 по-добри перспективи за Airbus.

По повечето финансови показатели двете свръхкомпании си "дишат във врата", но предвид факта че Airbus все пак са догонващи в авиационната индустрия (Boeing имат много по-дълга история), може спокойно да се твърди, че ако Airbus продължават да се развиват с такива темпове, огромни са шансовете в края на 2014 те да са новият лидер в пътническото самолетостроене.

По информация от Airbus и Boeing