Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Заплита се мистерията около изчезналите момчета под връх Ботев

След като в събота вечерта беше подаден сигнал и започна издирването на изчезналите под връх Ботев трима младежи, вече трети ден търсенето е напълно безрезултатно.

В издирвателната операция вече са включени над 50 планински спасители и доброволци, а в нея вчера взеха участие вертолет с термовизионна камера и доброволци с два мотоделтапланера, парамотори и парапланери.

Последно трите момчета са се свързали по телефона в неделя сутринта и са съобщили, че са добре и са се скрили в пещера. Оттогава телефонна връзка с тях няма, вероятно поради изтощени батерии на телефоните им.

Мистерията обаче се подсилва от няколко факта, които все по-упорито се разпространяват в Интернет.

Единият е, че в колата им, паркирана в началото на маршрута, са намерени раници и якета … Защо, дори и неопитни и млади любители на планината, биха тръгнали на планински преход, оставяйки раниците и якетата си в колата?

Вторият е, че по непотвърдени данни, още в събота вечерта едното от момчетата се е свързало с планинската спасителна служба и на съвета на планинския спасител да се върнат в хижата, покрай която току-що били минали, младежът отказал и поискал хеликоптер … който да им осветява пътя … ???

Според друга разпространена информация, единият от младежите е разполагал със смартфон Samsung S5, разполагащ с GPS, и е било достатъчно само да го пуснат и да изпратят SMS с координатите си, за да бъдат лесно и бързо намерени … Защо млади и технически грамотни хора не са направили този елементарен ход?

Засега отговори на тези въпроси засега няма … както няма и следа от момчетата. От днес в издирването ще се включат и 20 военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Според току-що получена информация, снабденият с термовизионна камера хеликоптер е локализирал три неподвижни обекта с ясни инфрачервени сигнатури. Дали се касае обаче за момчетата или за животни, предстои да се установи.

UPDATE: Току-що беше съобщено, че младежите са открити над село Тъжа и според източници в МВР, са в добро състояние. 

По информация от Интернет