Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Днес отвори врати авиосалонът на летище Бурже

Новини от света на авиациятаДнес се откри 50-то издание на авиосалона на летище Бурже (Le Bourget) – едно от най-авторитетните изложения в авиационната индустрия.

Както се очакваше, тазгодишният авиосалон преди всичко противопостави двата гиганта в авиационната индустрия – Airbus и Boeing.

Неслучайно Airbus направиха своеобразно шоу от протеклия блестящо първия полет на A-350XWB само два дни преди откриването, ясно показвайки по този начин превъзходството му над Boeing 787 Dreamliner et 777.  Планира се прототипът на A-350XWB да направи въздушни демонстрации за посетителите на авиосалона към края на седмицата. 

Не само по темата с високотехнологичните машини, изградени от композитни, Ербъс опитва да демонстрира превъзходство. Серията A-320 на Ербъс вече успя да детронира легендите от серията Boeing 737 от пазара на самолети за средни разстояния, а в най-големите машини техния А-380 отдавна гордо демонстрира превъзходство над създадения още през 1969 Boeing 747, дори и в последната му селно модернизирана модификация 747-8. За съжаление, откритите в края на миналата година микропукнатини в крилата на А-380 хвърлиха сянка върху превъзходството му над конкурента от Boeing.

Тази година канадците от Bombardier също се представят с амбициозна програма, представяйки концепцията Bombardier CSeries, предназначен да влезе в изключително конкурентния сегмент, в който засега "царуват" 737 на Boeing и A320 на Airbus. Засега обаче новият самолет на Bombardier, който още не е направил първия си полет, се е сдобил само със 145 предварителни заявки, което оставя специалистите скептични относно пазарния успех на модела.

Руските конструктори също ще опитат да се намесят в пазара на машините за средни разстояния със своя Сухой Суперджет SSJ-100, който обаче не се радва на особено успешен старт, поради което Русия ще разчита на успех преди всичко в пазара за военни машини със своя нов Сухой Су-35 и хеликоптера Камов КА-52 Алигатор.

По информация от lepoint.fr