Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Диспечер изпрати малък самолет за аварийно кацане на несъществуващо летище. Пилотът загина.

Драмата се разиграла на 16 август т.г, когато двигателят на едномоторен Beechcraft Bonanza губи мощност и пилотът иска от диспечерите разрешение за аварийно кацане на най-близко летище.

Действието се развива в района на Ню Йорк, като пилотът предложил възможностите за кацане на близките летищата Фармингдейл, Ла Гуардия или JFK.

Диспечерът обаче предложил на пилота още по-близко летище – отстоящото само на три мили летище Бетпейдж (Bethpage Airport), където преди години са били разположени производствени мощности на самолетостроителната компания Grumman Aircraft Corp.

Пилотът неколкократно поискал да бъде воден от диспечера, тъй като не виждал никакво летище в района, но диспечерът продължил да настоява, че летището е там, макар и затворено за полети.

Едва когато височината на авариралия самолет станала безнадеждно малка за каквото и да било друго решение, пилотът окончателно разбрал, че в района няма нищо, което дори да напомня на писта. В крайна сметка самолетът се разбил на железопътна линия в гъсто застроен район, като пилотът загинал на място, а пътникът до него е с тежки травми.

Впоследствие се установило, че летището Бетпейдж, както и пистата му, не съществуват вече повече от 25 години, а районът отдавна е гъсто застроен с административни сгради, включително централите на UPS и FedEx.

Следствието тепърва ще установява какви са били причините диспечерът да насочи самолета към несъществуващото летище, имайки предвид че такова летище не е отбелязано и на никоя от действащите навигационни карти.

По информация от flyingmag.com