Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

В търсенето на изчезналия малайзийски Боинг се намесиха ядрена подводница и подводен робот

След като вчера към флотилията, издирваща полет MH370, се присъедини и британската ядрена подводница HMS Tireless, днес в търсенето беше включен и специализиран подводен робот, оборудван с ping locator, който дълбоко под водата ще сканира района в търсене на сигнали от черните кутии на самолета.

За съжаление, предвид техническите характеристики на черните кутии, батериите им, позволяващи излъчването на радиосигнали, би трябвало да се изтощят около датата 7 април и според специалисти, шансове такива сигнали да бъдат засечени ще има до не по-късно от вторник, идната седмица.

Междувременно, Международната Въздушно-Транспортна Асоциация IATA (International Air Transport Association) в лицето на нейния директор Тони Тайлър заяви, че организацията планира да предприеме изключително сериозни законодателни мерки за следене на пътническия въздушен трафик с технически способи, независещи от намесата на човека. Тайлър заяви че "напълно неприемливо е в ХХІ век пътнически самолет просто да изчезне" и добави, че "IATA ще направи всичко възможно това повече никога да не се случва".

Снимка: Getty Images