Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Военнотранспортен C-130 Hercules се разби вчера в Индонезия

Не по-малко от 140 са жертвите от катастрофата на C-130 Херкулес в жилищен квартал на град Медан, в северната част на остров Суматра, Индонезия.

Машината е превозвала военни и техните семейства, а на борда е имало 110 пътници и 12-членен екипаж. Няма оцелели от самолета, а точният брой на жертвите на земята все още се установява.

Според очевидци, машината е загубила мощност малко след излитането и е почнала бързо да губи височина. По данни от наземния летищен контрол, след излитането пилотите са съобщили за "технически проблем" и поискали разрешение да се върнат на летището, което, за съжаление, не са успели да направят.

Машината се е разбила в жилищен квартал, но за късмет сградата, която е поела основния удар, не е била още населена, иначе жертвите на земята щяха да са многократно повече.

Причината за инцидента тепърва ще бъде установявана, но вероятно трябва да се спомене, че катастрофиралият самолет е бил произведен още през 1964, а 51 години са преклонна възраст дори и за доказано надеждна машина като C-130 Hercules …

В Индонезия често военните самолети се използват и за пътнически первоз на цивилно население между огромния брой острови в по същество островната държава Индонезия. Затова се предполага, че между жертвите има много цивилни.

До изясняване причините за инцидента, всички самолети в индонезийската армия от този тип са спрени от полети.