Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Британска компания, обслужваща ирландската полиция, спря от полети всичките си 38 хеликоптера Eurocopter EC135s

След като полицейска машина от същия тип се разби в покрива на шотландски пъб в Глазгоу миналия 29 ноември, убивайки трима на борда и седем на земята, днес при рутинна инспекция на хеликоптер от този тип е била открита пукнатина в един от задвижващите валове на носещия винт.

Вследствие на това, компанията, която експлоатира тези машини за полицията в Шотландия, спря от полети всичките си 38 машини по света, до изясняване на причините за катастрофата от 29 ноември, както и произхода на откритата пукнатина във вала.

Както съобщихме в предишна новина, причината за катастрофата от 29 ноември остана неизяснена. Макар първоначалната версия да беше свързана със свършване на горивото, впоследствие някои свидетели разказаха, че преди да падне на земята, от хеликоптера се е чул силен шум като от изстрел, а разследването показа, че при удара в покрива на сградата, нито носещият, нито опашният винт са се въртели. Това по-скоро говори за възможен блокаж в предавателните кутии, който би могъл да е вследствие от скъсване на вал.

Компанията Бонд обслужва 22 полицейски хеликоптера в Шотландия, а останалите нейни машини са в Ирландия и Австралия

По информация от flyingmag.com