Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Арестуваха пилоти на радиоуправляем модел, застрашили полицейски хеликоптер

Двама души са били арестувани на 9 юли в Ню Йорк, след като контролираният от тях радиоуправляем куадкоптер се приближил в опасна близост до патрулиращ над града полицейски хеликоптер.

В около 12:15 местно време полицейският хеликоптер летял над моста Джордж Вашингтон, когато радиоуправляемият модел се приближил на двайсетина метра до хеликоптера и го принудил да смени курса си.

Тогава патрулиращите пилоти просто проследили радиоуправляемия модел и той ги завел до собствениците си …

Арестувани са двама души, на възраст 34 и 23 години, на които е било повдигнато обвинение за застрашаване сигурността на полетите.

Засега полетите на много разпространилите се напоследък радиоуправляеми хеликоптерчета не са ясно регламентирани никъде по света.

В САЩ обаче се очаква скоро да бъде въведена ясна регламентация на тези полети и върху такъв документ в момента интензивно работят специалисти от Департамента по Транспорт и FAA (Федералната Авиационна Администрация). Конгресът на САЩ беше поставил краен срок за влизане в сила на този документ през 2015, но поради сложността на материята, вероятно този срок няма да бъде спазен.

По информация от flyingmag.com