Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Американски военни са достигнали до останките на катастрофиралия E-11A

Екип от американски военни е успял да достигне до останките на катастрофиралия на 27 януари самолет за радиоелектронно разузнаване от ВВС на САЩ. Спасителният екип е успял да прибере две тела на загинали в катастрофата, както и „черните кутии“ на самолета.

Засега няма официална информация телата да са били идентифицирани, но се предполага че това са останките на двамата пилоти. Американски източници твърдят, че първоначалната версия за причините за катастрофата е техническа неизправност и засега няма индикации самолетът да е бил свален с огън от земята, каквито са твърденията на местните талибани.

От друга страна иранска телевизия и други източници от Близкия изток разпространиха информация, че в катастрофата е загинал високопоставеният служител на ЦРУ Майкъл д’Андреа, за който се твърди че стои зад убийството на иранския „сив кардинал“ генерал Касем Солеймани.

На снимката, използвана в иранския телевизионен репортаж по случая обаче (виж по-долу), е не Майкъл д’Андреа, а актьорът Фредрик Лейн, който се превъплъщава в образа на човека от ЦРУ във филм от 2012, посветен на залавянето и ликвидирането на Осама бин Ладен. Засега официални американски източници не са коментирали репортажа.