Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Амазон планира да доставя поръчки с безпилотни хеликоптерчета

"Прилича на фантастика, но това съвсем скоро ще бъде реалност", споделя изпълнителният директор на Амазон – Джеф Безос.

Става дума за използването на малки безпилотни хеликоптерчета (наречени Октакоптери) с по осем задвижвани от електромотори носещи витла, които ще доставят пратки до около 2,5 кг на зададени GPS координати в радиус от 10 мили (около 16 километра) от центровете за изпълнение на поръчки (т.нар. Fulfillment Centres).

Засега Амазон правят само тестове с роботизираните си "хвърчила", но амбицията на този най-голям Интернет магазин е системата да заработи на пълни обороти след не повече от пет години, а купувачите които живеят в споменатия радиус от 16 км. от центровете на Амазон да могат да получават поръчките си в рамките на до половин час!

В същност в момента единствената пречка пред въвеждането на системата за доставки с Октакоптери е, че FAA (Федералната Авиационна Администрация на САЩ) все още не е позволила използването на безпилотни апарати от цивилни компании, а и не е сертифицирала въпросните Октакоптери … Сроред Джеф Безос обаче, това ще стане рано или късно.

От друга страна се оказва, че Амазон не са пионери в тази област, защото австралийската компания Зоокал по-рано тази година съобщи, че ще започне използването на подобни апарати още през 2015. Нека припомним, че австралийското законодателство е доста по-либерално и не забранява използването на безпилотни апарати за търговска дейност.

Разбира се, винаги остава съмнението в надеждността на подобни безпилотни летящи неща, защото надали някой ще се зарадва ако тежащо поне десетина килограма летящо нещо падне в двора му или, не дай Боже, на главата му 😉