Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Авиокаскадьорката Джейн Уикър и нейния пилот загинаха при авиошоу в Дейтън, Охайо

Новини от света на авиациятаУжасяваща сцена се разигра вчера, 22 юни 2013, на авиошоу над летището в Дейтън, щата Охайо.

Авиокаскадьорката (wingwalker) Джейн Уикър и пилотиращият самолета й Чарли Швенкър загинаха при зрелищна катастрофа пред очите на хиляди зрители.

Както се вижда от видеото, каскадьорката се движи по крилото на правещия различни фигури от висшия пилотаж Боинг Стийрмън (Boeing Stearman), когато на височина от около 30 метра над терена самолетът преминава в гръбен полет, след което неочаквано и рязко се обръща с крило към земята и се разбива. Пилотът и каскадьорката за загинали на място.

На пръв поглед от видеото изглежда, че каскадьорката застава прекалено в края на крилото, с което съществено отмества центъра на тежестта на машината, извън възможностите за компенсиране от страна на пилота при преминаването в гръбен полет. Точната причина за катастрофата обаче тепърва предстои да се установява и доказва.

Новини от света на авиациятаИнцидентът е станал в 12:46 местно време, а Авиошоуто е било прекратено веднага. Летището е било затворено за около 25 минути, след което е възобновило работата си.

Причините за инцидента се разследват от NTSB и засега не са известни. Експерти сочат като вероятна причина и възникнала техническа повреда в Стийрмъна.

По информация от whiotv.com
Снимки: Facebook страницата на Джейн Уикър