Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Тази нощ Русия нанесе в Сирия най-мощния въздушен удар от началото на войната

Макар доскоро Русия да отнасяше доста критики, че въздушните й удари се фокусираха основно върху опозицията на Асад, а не върху ИДИЛ, очевидно доказаното вече участие на ИД в атентата срещу Ербъса с руски туристи промени подхода на Москва.

През последната нощ руските ВВС нанесоха безпрецедентен удар по цели в територии под контрола на Ислямска държава.

За разлика от началото на руските въздушни удари, когато в тях участваха основно щурмови изтребители Су-24 и Су-34, в снощните удари вече взеха участие и не по-малко от 25 от стратегическите бомбардировачи Ту-22М3, Ту-95МС и Ту-160.

Наред с ветераните от Студената война Ту-22 и Ту-95, тази въздушна операция се превърна в бойно кръщение на гордостта на руската бойна авиация, бомбардировачът Ту-160, който досега не е бил използван в реални бойни мисии.

Ту-160 (на снимката) е по същество брат-близнак на американския B-1, но с по-големи размери. Стандартно, далечината на полета на Ту-160 е 17 400 километра, като тази машина е и рекордьор за далечина на полета с прелетени над 18 000 километра без дозареждане.

Бомбардировачът може да носи до 40 тона въоръжение, включително няколко вида управляеми ракети, управляеми и свободно падащи бомби и други средства на нападение в това число и ядрени.

По неофициални данни, Русия към момента разполага със 70 боеготови Ту-22М3, между 30 и 60 боеготови Ту-95МС и около 20 Ту-160. От своя страна САЩ разполага със 77 боеготови ветерана B-52, 60 боеготови B-1 и 9 боеготови B-2 STEALTH.

Споделете в ...