Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Съпругата на руски олигарх загина в катастрофа с частен самолет

На 31 март в западната част на Германия катастрофира шестместен турбовитлов самолет Epic LT (на снимката). На борда са се намирали пилотът и двама пасажери, един от които е била Наталия Филева, съпруга на Владислав Филев – собственик и президент на руската аерокосмическа корпорация „S7“, известна още и с имената Siberia Airlines и Авиакомпания „Сибирь“.

Машината с регистрация RA-2151G е трябвало да превози двамата пътника от френското летище Кан (Cannes Mandelieu Airport – CEQ) до Франкфуртското летище Егелзбах (Frankfurt Egelsbach Airport – QEF).

По неизяснени засега причини, по време на визуалния заход машината се е загубила от радарите и по-късно от нея са били намерени само овъглени останки на няколкостотин метра от пистата. Никой от намиращите се трима човека на борда не е оцелял. Сред останките са били идентифицирани телата на 55-годишната Наталия Филева, втори пътник, който се предполага че е нейният баща, и пилотът на самолета.

Холдингът S7 е най-голямата частна аерокосмическа корпорация в Русия, включваща 15 компании, работещи в различни области на авиационния бизнес. Холдингът разполага с 96 самолета, поддържащи полети до 150 дестинации. По твърдение от сайта на компанията, S7 е вторият по големина авиационен оператор в Русия, отстъпващ единствено на държавната компания Аерофлот.

Според руската агенция РИА Новости, Наталия Филева е една от най-богатите жени в Русия и е пътувала до Франкфурт за да се подложи на лечение. Освен съпруга на руския олигарх, Наталия Филева е била и съсобственик в компанията.

Франкфурт Егелзбах е известно като летището с най-трудни условия за кацане в цяла Европа, поради липсата на система за инструментален заход (ILS), изключително късата си писта, и прекомерната си натовареност с около 80 000 излитания и кацания годишно.