Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Следващата мисия на капсулата Crew Dragon ще е с космически туристи

Въпреки че космическият кораб „Resilience“ току-що се завърна на Земята, вече подготвят за него нова мисия: да извърши първия за SpaceX частен полет с обикновени граждани – космически туристи.

Както писахме по-рано, след като завърши 167-дневната си мисия на Международната космическа станция (МКС), на 2 май капсулата „Resilience“ се приводни в Мексиканския залив, връщайки на родната земя четиримата астронавти Майк Хопкинс, Виктор Глоувър, Шанън Уокър и Соичи Ногучи.

При следващата мисия на „Resilience“ обаче, вместо екипаж от професионално обучени астронавти, капсулата ще изведе в Космоса четирима обикновени граждани. Този път капсулата няма да се скачи с МКС, а вместо това ще направи за пътниците си тридневна „разходка“ в околоземна орбита.

Първите космически туристи на SpaceX ще бъдат Хейли Арсеноу (Haley Arceneaux), Крис Семброски (Chris Sembroski), Сайън Проктър (Sian Proctor) и милиардера Джаред Айзъкман (Jared Isaacman), който и финансира мисията, наречена Inspiration 4 (Вдъхновение 4).

Както може да се предположи, милиардерът Айзъкман просто ще осъществи мечтата си да полети в космоса, но интересен е начинът, по който той финансира „космическата разходка“ на другите трима частни астронавти.

Милиардерът е организирал кампания за набиране на 250 милиона долара като помощ за детската болница Сейнт Джудс, а две от местата в Crew Dragon са били изтеглени с жребий сред дарителите. Така спечелват своите места за космическата екскурзия Крис Семброски и Сайън Проктър.

Четвъртият участник – Хейли Арсеноу – като дете е оцелял след заболяване от рак, и днес е асистент на лекарите в същата детска болница Сейнт Джудс, която навремето е спасила живота му.

За туристическата си задача обаче капсулата „Resilience“ ще бъде подложена на малка модификация. На мястото на модула за скачване с МКС, който при тази мисия вече ще бъде излишен, ще се монтира огромен прозрачен купол, който ще осигури на космическите туристи панорамна 360-градусова гледка към Земята и Космоса.

Изстрелването е насрочено за 15 септември 2021 и капсулата ще бъде изведена в орбита от същата ракета носител Falcon 9, която изведе и мисията Crew-2, излитайки от легендарната площадка 39A в космическия център Кенеди, от която навремето стартираха и мисиите Аполо към Луната.