Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Северна Корея твърди, че успешно е извела шпионски сателит в орбита

Северна Корея заяви днес (22 ноември 2023), че успешно е извела шпионски сателит в орбита с третия си опит за изстрелване тази година, „демонстрирайки решимостта на нацията да изгради космическа система за наблюдение по време на продължително напрежение със Съединените щати“.

Твърдението на Севера не може да бъде потвърдено от независим източник, но изстрелването със сигурност ще предизвика силно осъждане от страна на Съединените щати и техните партньори, тъй като ООН забранява на Северна Корея да извършва изстрелвания на сателити.

Властите на Севера заявиха в изявление, че тяхната космическа ракета носител е поставила сателита Malligyong-1 в орбита във вторник вечерта след пуск от главния център за изстрелване на страната.

В изявлението също се казва, че лидерът Ким Чен Ун е наблюдавал изстрелването и че „изстреляният шпионски сателит ще повиши бойната готовност на Северна Корея в отговор на враждебните военни действия на нейните съперници, и че още сателити ще бъдат изстреляни в най-близко бъдеще“.

Южна Корея и Япония съобщиха, че са засекли изстрелването на Северна Корея. Японското правителство за кратко издаде предупреждение за ракети J-Alert за Окинава. Армията на Южна Корея заяви, че поддържа своята готовност в тясна координация със САЩ и Япония.

Шпионски сателит е сред ключовите военни активи, желани от севернокорейския лидер Ким Чен Ун, който иска да модернизира оръжейните си системи, за да се справи с това, което той нарича „ескалиращи заплахи от САЩ“. Северна Корея се опита вече два пъти да изстреля шпионски сателит по-рано тази година, но и двете изстрелвания завършиха с неуспех поради технически проблеми.

Северна Корея и Русия, които са все по-изолирани в световен мащаб, настояваха усилено да разширят отношенията си през последните месеци. През септември Ким пътува до Далечния изток на Русия, за да се срещне с президента Владимир Путин и да посети ключови военни обекти, предизвиквайки интензивни спекулации за оръжейна сделка между двете страни.

Снимка: Shinntarou / Wikimedia Commons