Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Самолет кацна принудително в София заради (вероятно) дрогиран пътник

Рано тази сутрин (3 юли 2023), само час след излитането от Бодрум, полет LS124 на авиокомпания Jet2 за Глазгоу беше принуден да се отклони към София, след като пътник на борда започнал да буйства. Той крещял, че на борда има бомба и оръжия, а след това се и опитал да отвори вратата на самолета на височина от 10 000 метра.

Мъжът, пътуващ с децата и съпругата си, твърдял че нещо нередно се случва на борда, когато видял да се изключва светлинната сигнализация за затягане на коланите. Той крещял, че това е сигнал за кабинния екипаж да детонират бомбата или да извадят оръжия.

След като стюардеса неуспешно опитала да то успокои, това той прескочил няколко реда седалки за да стигне до вратата, която се опитал да отвори. За щастие, 3 от 4-те стюардеси и няколко от притеклите се на помощ пътници успели да го задържат.

Пилотите взели решениe да се отклонят към София, която била най-близкото международно летище където, след кацането, неадекватният пътник е бил арестуван от полицията.

Вероятно мъжът е бил дрогиран, защото пътник е свидетелствал, че го е чул да казва на жена си „взех половината тази сутрин и оставих половината за следобед“.

След намесата на българските полицаи, полетът е продължил нормално и самолетът е кацнал в Глазгоу в ранните часове на тази сутрин.

Говорител на авиокомпанията Jet2 заяви: „Полет LS124 от Бодрум до Глазгоу беше отклонен към летище София снощи, за да може полицията да свали от самолета неприятен пътник. След кратко забавяне полетът, продължи за Глазгоу.“