Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Русия ще започне да произвежда собствени резервни части за западните си самолети

Недостигът на резервни части за чуждестранни пътнически самолети принуждава руските превозвачи да търсят алтернативи вътре в страната, макар и неособено законни.

Два нови проекта за производство на резервни части бяха обявени на 6 юни на голямото бизнес събитие в Русия – Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Руският доставчик на услуги по поддръжка и ремонт (MRO) „Protektor Group“ ще инвестира 3,5 милиарда рубли (39 милиона долара) за изграждане на ново съоръжение близо до московското летище Домодедово, което ще произвежда резервни части за тяснофюзелажните самолети от сериите Airbus A320 и Boeing 737. Очаква се новото съоръжение да бъде готово през 2026 г. и да има 800 служители.

Към края на 2023 г. руските авиокомпании са експлоатирали 204 самолета от типа Boeing 737 и 265 самолета от семейството Airbus A320, според последните налични данни от Федералната агенция за въздушен транспорт на Русия (Росавиация).

През 2024 г. „Protektor Group“ получи разрешение за организация на това производство от Росавиация. По-рано компанията вече беше сертифицирана от Росавиация за извършване на основен ремонт на колесника на самолети Boeing 737. Според правителството на Московска област, компанията е предоставяла услуги за основен ремонт на руски оператори като Аэрофлот, Победа, UTair и беларуската BelAvia. Компанията също така произвежда конструктивни елементи за руските теснофюзелажни самолети Туполев Ту-214.

Възпрепятствани от западните санкции, руските производители очевидно следват пътя на Иран, който продължава да поддържа своята произведена на Запад търговска флота въпреки десетилетните санкции.

Иранската новинарска агенция Tasnim цитира служител от Иранската компания за управление на проекти за електроцентрали, заявявайки, че вече са направили обратен инженеринг (reverse engineering) на турбинни лопатки за старите модели двигатели Pratt & Whitney JT8D. След като новият продукт получи одобрение от Организацията за гражданска авиация на Иран, това ще позволи на 28 пътнически самолета McDonnell Douglas да се върнат в експлоатация в страната.

Източник: Aviation Week

Споделете в ...