Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Първият Sukhoi Superjet 100 – full аварира пет дни след влизането си в експлоатация

Новини от света на авиациятаПървият самолет Sukhoi Superjet 100 (SSJ-100) в модификация "full" излезе от строя на 11 юни, само пет дни след влизането си в оксплоатация. За това съобщиха от Аерофлот, първата компания, която започна редовни полети със самолета.

Машината е аварирала след кацане в Донецк, а на Аерофлот се е наложило да изпратят резервен борд за да изпълнят обратния рейс. Според източници от компанията, повредата не е била сериозна и авариралата машина малко след това е подновила полетите си.

Нека припомним, че Аерофлот поръчаха тридесет самолета SSJ-100, но за да се спазят сроковете по договора, от Сухой доставиха първите десет самолета в модификация "light". Авариралият самолет е бил първият от модификацията "full" …

Както е известно, Sukhoi Superjet 100 се произвежда в модификации "full" и "light". Модификацията "full" се отличава с това, че машините са допълнително оборудвани с метеорологичен радар, по-модерна система за управление и … климатик! Макар до момента да не ни е известен съвременен пътнически лайнер, който да не е климатизиран или да няма метеорологичен радар, очевидно модификацията SSJ-100 "light" не разполага с подобни "високотехнологични екстри" …

През февруари т.г. от Аерофлот съобщиха, че за 2012 40% от всички инциденти, свързани с откази на авиационната техника в компанията, са били свързани с няколкото експлоатирани Сухой Суперджет-100.