Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Първият A320neo излезе от завода за сглобяване на Airbus в Тяндзин, Китай

Представители на авиокомпанията AirAsia приеха първия произведен за тях самолет от серията Airbus A320neo, излязъл от завода за крайно сглобяване на Airbus (Airbus Final Assembly Line Asia – FALA) в провинция Тяндзин, Китай. AirAsia е най-големият клиент на Airbus за фамилията A320, с поръчки за 578 самолета, от които 404 само за A320neo.

Линията за сглобяване в Тяндзин, открита през 2008, е третата такава производствена мощност на Airbus по света, след заводите в Тулуза и Хамбург. Тя е също първата такава мощност на Airbus извън Европа, като от тази линия към днешна дата вече са излезли 340 машини Airbus.

Фамилията модели A320neo е оборудвана с нов тип двигатели (всъщност "neo" означава "new engines option") а крилото е снабдено с обтекателите, известни като "Sharklets". Крайният резултат от повишената горивна ефективност на двигателите и подобрената аеродинамика на крилото е икономия на гориво от най-малко 15% в сравнение с предишните модели на A320.

След излизането си на пазара през 2010, с повече от 5 200 поръчки от 95 клиента, фамилията A320neo вече заема около 60% пазарен дял в класа си.