Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Последни подробности около катастрофата на Шереметиево

Много, и често противоречива беше информацията, разпространявана за катастрофата на самолета на Аерофлот Сухой Суперджет на московското летище Шереметиево. Ето последното, до което се добрахме:

Самолетът Сухой Суперджет 100-95B в полет 1492 от Москва до Мурманск излита от писта 24C в 18:03 ч. местно време на 5 май 2019. Малко след излитането, след първия десен завой, пилотите съобщават за възникнала неизправност и искат разрешение за връщане на летището и аварийно кацане. Траекторията на полета се вижда на фотоса най-горе.

По непотвърдена информация, самолетът е бил ударен от мълния, но единственото потвърждение за това е наличието на Кумулонимбус (CB – буреносен облак) в непосредствена близост. Засега няма доказателство, че това е причината за инцидента.

След като получават разрешение за аварийно кацане, пилотите правят нов десен завой на 180 градуса и опитват заход за кацане, но при първия заход в 18:17 ч. се оказват прекалено високо и подминават оста на пистата, което ги принуждава да направят цял кръг на 360 градуса и да опитат втори заход.

Важно е да се спомене, че заради дългия полет да Мурманск, машината е била почни напълно заредена с гориво, което пилотите са решили да НЕ източват преди кацането. Това вероятно е допринесло както за тежкото кацане, така и за последвалия го силен пожар. Да припомним, че пълното полетно тегло при излитане с напълно заредени резервоари обикновено е по-голямо от разрешеното полетно тегло за кацане. Затова и в подобни случаи процедурата изисква известна част от горивото да се източи във въздуха, преди евентуално аварийно кацане.

При втория заход машината опира в пистата тежко и отскача от нея, като в записи от охранителните камери се вижда, че при второто съприкосновение стойките на основния колесник пробиват крилото и причиняват пожар, който бързо обхваща задната част на машината. Самолетът се завърта около оста си и спира в грунда в близост до писта 24L, обгърнат в пламъци.

Екипажът веднага започва евакуация през единствено възможните необгърнати в пламъци предни врати, но по свидетелства на очевидци, евакуацията се забавя от пътници, решили да вземат със себе си и ръчния си багаж, а някои от тях дори решават да извадят телефоните си и да заснемат инцидента от кабината …

По последни данни, загиналите при катастрофата са 41, сред които две деца, а оцелелите са 37, от които 33 пътника и 4 души от петчленния екипаж. Ранени и откарани в болница са петима, като на поне трима от тях животът все още не е вън от опасност.