Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Полша ще купува въоръжение и изтребители от Южна Корея

Вследствие на нахлуването на Русия в съседна Украйна, Полша се обърна към Южна Корея в стремежа си за бърза модернизация на въоръжените си сили.

На 27 юли т.г. беше подписано споразумение между Варшава и Сеул, което проправя пътя за закупуването от Полша на десетки самолети, стотици танкове и самоходни артилерийски установки.

Споразумението идва в подходящ момент за процъфтяващата напоследък отбранителна индустрия на Южна Корея, което се очаква да донесе приходи на стойност 14.8 милиарда долара.

Тази сделка потенциално позиционира Южна Корея като втория най-важен партньор на Полша в доставките на отбранителна техника, след САЩ, и пред останалите държави в Европа.

Споразумението включва закупуването на 48 леки щурмови самолета FA-50 — модификация на лекия свръхзвуков учебно-тренировъчен T-50 Golden Eagle, произвеждан от компанията Korean Aerospace Industries (KAI). Това ще бъде първата европейска поръчка на KAI и най-голямата експортна сделка на производителя досега, възлизаща на стойност над 3 милиарда долара.

Този пробив на KAI в Европа може да положи основите и за други поръчки от региона.

Преди това компанията успя да продаде турбовитлов учебен самолет KT-1 Woongbi на Турция, а KAI и вече активно продава T-50 в Словакия.

Изпълнението на „спешните нужди“ на Полша означава, че KAI трябва да доставят първите 12 броя FA-50 до средата на 2023 г. Очаква се това да стане със самолети, отклонени от южнокорейски поръчки.

Останалите 36 самолета ще бъдат в специална за Полша конфигурация, наречена FA-50PL – вариант, базиран на версията Block 20, който е оборудван с активен, електронно сканиращ радар, управляващ комплекс от ракети въздух-въздух и въздух-земя.