Letene.com - Портал за летене и новини от авиациятаУеб сайтове за шампиони

Подводно летене е новата тенденция при изследването на океаните


Аеродинамиката и хидродинамиката винаги са били изключително близки науки, защото в същност се занимават със сходен феномен – движението на телата във флуиди, независимо дали това е въздух или вода. Миналата седмица на яхтено изложение в Монако беше представена лека подводница която, както на външен вид, така и като функционалност, силно наподобява самолет.

Това е подводен плавателен съд, снабден с крила с разпереност три метра, които обаче генерират отрицателна подемна сила. Подобно на самолетни крила, профилът им е плоско-изпъкнал, или по-скоро изпъкнало-плосък, като "подемната" им сила е насочена надолу.

Отново подобно на самолета, единствено хоризонталната скорост генерира силата, която потапя съда под водната повърхност и му дава възможност да се задържа под вода. Подводницата, наречена DeepFlight Super Falcon, е снабдена с електродвигател, който създава тази хоризонтална скорост, а управлението се осъществява напълно аналогично на самолета – с хоризонтални и вертикални кормила и елерони.

Особеното тук е, че за разлика от конвенционалните подводници, при които потапянето под вода се постига посредством промяна на плаваемостта, при представения съд, плаваемостта е постоянно положителна и не се променя. Това, освен че опростява и олекотява плавателния съд (тъй като вече липсват баластните резервоари и помпи), го прави и много по-сигурен, защото при евентуален отказ на двигателя, съдът просто изплува на повърхността.

Друг фактор, увеличаващ сигурността е това, че дълбочината на потапяне е естествено ограничена от мощността на двигателя. Така, подводницата не би могла да се потопи на по-голяма дълбочина от тази, която е заложена от конструкторите й.

Засега съдът е произведен като действащ двуместен прототип, но интерес към иновативния апарат са проявили хора като Дитрих Матешич – основателят на Red Bull – и милиардери като Томас Пъркинс и Сър Ричард Брансън, което само доказва колко обещаваща би могла да се окаже подобна концепция.

По информация от flyingmag.com

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!


Сайт за Вашата сватба