Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Пилот загина след сблъсък във въздуха на авиошоу в Португалия

Два самолета Яковлев Як-52 от испано-португалската формация за висш пилотаж Yakstars се сблъскаха по време на авиошоуто във военновъздушната база Бежа (Beja), Португалия.

Инцидентът е станал вчера (неделя, 2 юни) в около 16:05 ч. местно време. Единият от двата самолета (EC-IAS, Yakstar 4) се е разбил, убивайки испанския пилот. Другият самолет, участвал в сблъсъка (EC-NGZ, Yakstar 3), е успял да кацне, ранявайки португалския си пилот.

От видеоклиповете на сблъсъка се вижда, че единият от самолетите (Yakstar 4, EC-IAS) напуска формацията и прави стръмно изкачване пред формацията от останалите пет самолета. По време на тази маневра самолетът се удря във витлото на един от самолетите от формацията (Yakstar 3, EC-NGZ). В резултат на удара Yakstar 4 претърпява тежка повреда на опашката, губи контрол и се разбива, а Yakstar 3 успява, макар и трудно, да кацне във военновъздушната база, близо до пътека за рулиране.

По информация от социалните мрежи, загиналият пилот е Мануел Рей Кордейро (Manuel Rey Cordeiro) – опитен и уважаван военен пилот с над 18 хиляди полетни часа зад гърба си.

Заради сблъсъка събитието, което е било част от честванията на 72-та годишнина на португалските ВВС, е било отменено.

Скрийншот: X

Споделете в ...