Letene.com - Портал за летене и новини от авиациятаУеб сайтове за шампиони

Пилот загина след задействане на спасителната парашутна системаСлед като много пъти вече сме ви информирали как спасителните парашутни системи спасяват животи, за съжаление се налага да разкажем и една обратна история. Този път задействането на спасителната парашутна система е била фатална за поне един човек.

Инцидентът е станал миналия вторник (15 юни 2021) на малко летище до градчето Тръки (Truckee Airport), близо до езерото Тахо в Калифорния.

В около 10:50 часа местно време, малко след като излетял от летището, малък двуместен едномоторен Cirrus SR20 GTS с регистрация N89423, с двама човека на борда се е разбил на около 2.3 километра от пистата. Вследствие на удара в земята на място е загинал пилотът, а пътникът до него е откаран в болница с тежки травми.

Точната причината за катастрофата засега не е известна, но ударът в земята е станал след задействане на балистичната спасителната парашутна система, с която са оборудвани почти всички модели с марка Cirrus.

Не е ясно дали парашутната система се е самоактивирала инцидентно или е била задействана по грешка от хората на борда, но сигнал по радиото за отказ или друг проблем при полета не е бил подаван.

Засега не е известна и височината, на която е задействана системата, но се предполага че тя просто не е била достатъчна за пълното разгъване на вървите и отваряне на спасителния парашут. На снимката по-долу се вижда, че машината се е врязала в земята с носа надолу, което не е обичайното положение на самолета, падащ под нормално отворен парашут.

Националният борд за транспортна безопасност на САЩ (NTSB) е бил информиран и е започнало разследване.

Снимка: KCRA / Facebook

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!


Сайт за Вашата сватбаПовече в Новини
Падналият край Шабла български МиГ-29А: всичко, което знаем до момента

Джеф Безос лично ще лети с първия комерсиален полет на собствената си компания

Създадоха ефективна електрическа система за маневриране по летищата

Затвори