Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Пилот загина след задействане на спасителната парашутна системаСлед като много пъти вече сме ви информирали как спасителните парашутни системи спасяват животи, за съжаление се налага да разкажем и една обратна история. Този път задействането на спасителната парашутна система е била фатална за поне един човек.

Инцидентът е станал миналия вторник (15 юни 2021) на малко летище до градчето Тръки (Truckee Airport), близо до езерото Тахо в Калифорния.

В около 10:50 часа местно време, малко след като излетял от летището, малък двуместен едномоторен Cirrus SR20 GTS с регистрация N89423, с двама човека на борда се е разбил на около 2.3 километра от пистата. Вследствие на удара в земята на място е загинал пилотът, а пътникът до него е откаран в болница с тежки травми.

Точната причината за катастрофата засега не е известна, но ударът в земята е станал след задействане на балистичната спасителната парашутна система, с която са оборудвани почти всички модели с марка Cirrus.

Не е ясно дали парашутната система се е самоактивирала инцидентно или е била задействана по грешка от хората на борда, но сигнал по радиото за отказ или друг проблем при полета не е бил подаван.

Засега не е известна и височината, на която е задействана системата, но се предполага че тя просто не е била достатъчна за пълното разгъване на вървите и отваряне на спасителния парашут. На снимката по-долу се вижда, че машината се е врязала в земята с носа надолу, което не е обичайното положение на самолета, падащ под нормално отворен парашут.

Националният борд за транспортна безопасност на САЩ (NTSB) е бил информиран и е започнало разследване.

Снимка: KCRA / Facebook

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!