Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Падналият край Шабла български МиГ-29А: всичко, което знаем до момента

Както съобщиха всички информационни агенции, тази нощ в 00:45 ч. по време на съвместно учение със сръбските ВВС край Шабла, от радарите изчезна изтребител МиГ-29А от българските ВВС и по-късно се установи, че се е разбил във водите на Черно море.

На борда е бил 47-годишният пилот майор Валентин Терзиев, който при инцидента не е подавал по радиото сигнал за бедствие или извънредна ситуация.

През течащите и в момента издирвателно-спасителни операции, в които участват две фрегати, минотърсач, водолазен катер, както и два хеликоптера „Пантер“ от българския ВМФ, са били открити части от самолета и спасителната жилетка на пилота, но засега тялото на пилота не е открито.

В операциите по издирването са включени части на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.

Информациите за това дали майор Терзиев е успял да катапултира са противоречиви. Отначало беше съобщено, че пилотът не е успял да задейства катапулта, но впоследствие бе разпространена и информация, че е катапултирал. Към момента съдбата му е неизвестна.

Майор Терзиев е летял във втора кабина на изтребителя МиГ-29УБ, водещ групата от самолети, които прелетяха над София по време на последния парад по случай Деня на храбростта на 6 май 2021.

Изтребителят е бил излетял от авиобаза Граф Игнатиево и е изпълнявал задача по отстрел на светеща парашутна мишена над водите на Черно море.

На брифинг на МС беше съобщено, че светещата мишена, по която е трябвало да стреля майор Терзиев, е била спусната от друг самолет. След освобождаването си обаче, мишената е започнала да се спуска по-бързо от очакваното, което наложило пилотът на МиГ-а да направи допълнителен заход. Друг самолет е заснел как майор Терзиев успешно поразява целта, но веднага след това връзката с него е загубена.

Машината е оборудвана с автоматичен регистратор на полетните данни, или т.нар. „Черна кутия“, която още не е намерена, но ако бъде открита би могла да даде много информация относно причините за катастрофата.

Тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“, в което е участвал катастрофиралия МиГ-29, е прекратено.

Причините за катастрофата засега не са известни, а разследването е поето от военната прокуратура.

Очаквайте актуализации по темата …

Споделете в ...