Letene.com - Портал за летене и новини от авиациятаУеб сайтове за шампиони

Околосветският полет на Solar Impulse 2 е прекратен и машината остава в Хаваи за около годинаСлед полета от Нагоя до Хаваи, в който пилотът Андре Боршберг на борда на Solar Impulse 2 счупи редица световни рекорди, екипът на полета официално съобщи, че поради необратими повреди на батериите, самолетът се налага да остане в Хаваи за дълъг и сложен ремонт до началото на следващия подходящ за полети сезон – тоест поне до април 2016.

Повредите на батериите вероятно са били причинени от прекалено стръмен набор на височина още в първия ден от петдневния полет от Нагоя до Хаваи.

Тогава батериите са прегрели, а прекалено добрата (според екипа) топлоизолация на батериите не им е позволила да се охладят по време на следващите дневни цикли на набор и загуба на височина. По този начин през целия полет батериите са били в неподходящ температурен режим, което е причинило необратими повреди в структурата им. 

Както е известно, въпреки това полетът през половината Тихи океан завърши успешно, като Solar Impulse 2 прелетя 7 212 км за 4 дни, 21 часа и 52 минути със средна наземна скорост (ground speed) от 61.19 км/ч.

Екипът благодари на летищните власти от летището в Калаелоа за предоставения им хангар за съхраняване и ремонт на машината, която ще продължи околосветския си полет не по-рано от април 2016 г. Тогава тя би трябвало да излети от Хаваи за втората фаза от прелитането на Пасифика до Западния бряг на САЩ, след което ще прелети целия Американски континент до летище JFK, за да се отправи след това към Европа, прелитайки Атлантическия океан.

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!Повече в Новини
Медиен скандал се разрази след необмислено комюнике от Ербъс
Андре Боршберг, на борда на Solar Impulse 2, успешно кацна в Хавай
Военнотранспортен C-130 Hercules се разби вчера в Индонезия
Затвори