Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Огромен товарен самолет кацна по грешка на малко летище

Един от най-големите карго самолети за обемисти товари – Boeing 747 Dreamlifter – по грешка кацна на малкото летище Джабара в щата Канзас. Пилотите разбрали за грешката си едва когато трудно успели да спрат огромната машина преди края на пистата … а после се оказало, че същата (и единствена) писта няма да им бъде достатъчна за да излетят.

Още не е официално оповестена причината за тази странна грешка, но тъй като е трябвало да извършат ръчно кацане на писта без ILS (система за радионасочване към прага на пистата), в последния момент пилотите вероятно са объркали истинската писта, на която е трябвало да кацнат, с далеч по-малката, на отстоящо само на няколко километра друго, малко летище.

Огромният 747 Dreamlifter е бил по курс от Ню Йорк до военновъздушната база МакКонъл (McConnell Air Force Base) и до последния момент полетът е протичал съвсем по план. Очевидно, след преминаването на последния радио маяк, пилотите е трябвало да преминат на ръчно управление и визуално да приземят машината на пистата във военновъздушната база.

Очевидно точно в този момент е станало и объркването, пилотите са видели светлините на "грешната" писта и са се насочили към нея. Мислейки, че кацат на военновъздушната база МакКонъл, откъдето и получили разрешение за кацане, пилотите просто кацнали на отстоящото на няколко километра съседно летище.

Изненадата им вероятно била голяма, когато едва успели да спрат преди края на пистата, но вероятно още по-озадачени са станали когато разбрали, че дължината на пистата е само 6 100 фита (около 1 800 метра), а самолетът им се нуждаел от 9 200 фита (около 2 700 метра) за да излети с пълен товар …

За щастие, вероятно защото самолетът не е бил натоварен докрай, малко по-късно все пак е успял да излети, както се вижда от видеото по-долу, след като форсирал двигателите на място в края на пистата и с конфигурация, малко по-различна в сравнение с тази при нормално излитане.