Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Нова опасност при WIFI мрежите в самолетите!

За много пътници качеството на WiFi в самолета вече е по-важно от качеството на храната. Преди да се свържете с безжичната мрежа в самолета обаче, имайте предвид едно сериозно предупреждение, което току-що беше издадено, защото тези мрежи може да са по-опасни, отколкото си мислите.

Повечето от нас вече са наясно с рисковете при свързване с обществени WiFi горещи точки (hotspots), особено когато доставчикът на услугата не ни е известен.

Предлагането на WiFi в самолета също нараства главоломно, а свързването с WIFI на 10 000 метра изглежда по-безопасно и по-сигурно, и повечето от нас не се тревожат за такива рискове, когато сме във въздуха.

А всъщност трябва …

Австралийската федерална полиция наскоро обвини мъж в създаването на „безплатни WiFi точки за достъп, които имитирали легитимни мрежи, за да уловят лични данни от нищо неподозиращи жертви, които погрешно се свързвали с тях“. Особеността този път е, че тези безплатни WiFi точки за достъп са били при самолети в полет.

Когато хората се свързвали с точката за достъп, „те са били отведени до фалшива уеб страница, изискваща от тях да влязат, използвайки своя имейл или данни за вход в социални медии. Разбира се, тези данни са били записани на устройствата на обвинения мъж, а събраната информация е използвана за достъп до лични данни, включително онлайн комуникации и банкови детайли.

Този тип WiFi атака се нарича „зъл близнак“ (evil twin) и работи чрез създаване на гореща точка с име, което ще подмами потребителите да се свържат. На земята това може да е името на хотел, кафене или магазин, а във въздуха може лесно да включва името на авиокомпанията или номер на полета.

Снимка: Wikimedia Commons

Споделете в ...