Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

МиГ-23УБ се разби на авиошоу в Мичиган

Провеждащото се вече трета година авиошоу „Гръм над Мичиган“ (Thunder Over Michigan) изглежда оправда името си. Не един, а три оглушителни гърма се чуха на авиошоуто вчера (13 август 2023), когато двамата пилоти на възстановен изтребител от Съветската епоха МиГ-23УБ катапултираха по време на демонстрация. Малко след това машината се разби в близост до жилищен комплекс.

Както се вижда във видеото по-долу, малко след 16:00 часа местно време, по време на наглед нормален полет пилотите катапултират от изтребителя, а катапултните кресла сработват като по часовник. Пилотите са се приземили във водите на близкото езеро Белвил, откъдето са били прибрани от спасителни екипи. И двамата са живи и наглед здрави, но са били приети в болница като предохранителна мярка.

Засега точната причина за инцидента не е известна, но се предполага че самолетът е получил проблем в двигателя на малка височина, при което пилотите решават да катапултират.

Както писахме, изтребителят се е разбил на паркинг в непосредствена близост до блок от жилищен комплекс, но за щастие, на земята никой не е пострадал. След инцидента, авиошоуто в което са участвали над 50 самолета, е било прекратено.

Федералната Авиационна Администрация на САЩ (FAA) и Националния Борд за Транспортна Безопасност (NTSB) вече водят разследване по случая.

На снимката горе: катастрофиралият МиГ-23УБ малко след възстановяването му. Това беше единственият в САЩ и един от малкото по света летящи МиГ-23. По непотвърдена информация, до 1989-та е бил част от българските ВВС.