Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Медиен скандал се разрази след необмислено комюнике от Ербъс

След като миналия петък задвижваният от електромотори прототип на Airbus "E-Fan demonstrator" (на горната снимка) прелетя Ламанша, от централата на фирмата побързаха в прес съобщение да обявят полета за "исторически" и за "нов жалон в историята на авиацията", защото това било първото прелитане на Ламанша с електрически задвижван самолет.

Това съобщение обаче по-скоро се превърна в един от най-големите медийни провали на Ербъс, защото само минути след публикуването му френският пилот Юг Дювал съобщи, че той вече е прелитал Ламанша със своя модифициран електрически Кри-Кри "E-Christaline" (на долната снимка).

От Ербъс обаче не се дадоха лесно и веднага публикуваха "опровержение", в което се твърдеше, че самолетчето на Юг Дювал в същност е било "спуснато от височина" от друг самолет и това правело достижението невалидно.

В така разразилия се спор за първенство скоро се намесиха и словенците от Пипистрел, които също публикуваха материал, в който твърдяха, че от Ербъс са упражнили натиск върху Сименс, доставчикът на двигателя на техния Pipistrel Alpha Electro, за да попречат на планираното за миналия вторник прелитане на Ламанша само с електрическа тяга.

Засега от FAI не са взели страна в спора и тепърва ще се установява кой в същност пръв е прелетял Ламанша на електрическа тяга, но много специалисти твърдят, че на фона на стореното наскоро от Solar Impulse 2, който прелетя само на електрическа тяга половината Тихи Океан (от Япония до Хавай), при това захранван само от слънцето, разразилият се скандал за първенство в прелитането на Ламанша стои, меко казано, смешно.

В момента всички прес съобщения, касаещи прелитането на Ламанша от E-Fan demonstrator, са свалени от сайта на Ербъс.

По информация от flyingmag.com