Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Кризата с Ковид-19 откри неочаквани шансове за Airbus

За никого не е тайна, че рязко намалелите полети в резултат на пандемията от Ковид-19, сериозно удариха не само авиокомпаниите, но и производителите на летателни машини.

Ако обаче двата „вечни съперника“ – Boeing и Airbus – бяха сравнително еднакво засегнати от „залеза“ на големите им машини, съответно Boeing 747 и Airbus A-380, то при по-малките самолети, изглежда Ковид кризата по-скоро фаворизира Airbus.

Причините за това са две, и техните имена са Airbus A-321XLR и Airbus A-220.

Рязко намалялото търсене при презокеанските полети и полетите на дълги дистанции, което всъщност доведе да края на огромните Boeing 747 и Airbus A-380, повиши търсенето на по-малки машини, които обаче трябваше да имат нужната далечина на полета.

И докато Boeing се оказаха неподготвени за да запълнят тази новопоявила се ниша, Airbus изглежда имаха почти готово решение – техният готов бестселър Airbus A-321, на който те просто монтираха допълнителни резервоари и го превърнаха в още по-търсения A-321XLR.

Airbus A-321XLR

Да припомним, че A-321XLR (XLR е съкращение от Extented Long Range, в превод – разширен дълъг обхват) вече беше базиран на най-новата и горивно ефективна серия на Ербъс – A-320neo, което вече му даваше преднина пред преките си конкуренти. Удължената далечина на полета до цели 8700 км. обаче направи от него машина без конкуренция, която вече можеше да изпълнява дълги презокеански полети, без да се налага да бъдат запълвани капацитети от по 300 – 500 места, какъвто беше случаят с Boeing 747 и Airbus A-380.

За тяхно съжаление, Boeing нямаха аналог, защото максималната далечина на полета на тяхната машина от този клас – 737 MAX 10 – беше само 6100 км.

Airbus A-220

Намалялото вследствие на пандемията търсене на авиационни превози засегна обаче не само дългите презокеански полети. Търсенето намаля и при кратките, локални и свързващи полети.

Кризата, освен това, съвпадна и с време, в което поредица от особено успешни сравнително малки модели с капацитет от 70 до 140 места излязоха от експлоатация. Такива бяха например добре известната серия McDonnell Douglas MD-80/82/83, холандските Fokker 70/100, и някои по-стари модели от серията Boeing 737 (500/600/700).

И тук отново Airbus като че излязоха по-подготвени. За разлика от Boeing, чийто дори най-малък модел в производство – 737 MAX 7 – беше с цели 170 места, Airbus получиха решението си „на тепсия“ в лицето на придобитите след покупката на Bombardier сравнително малки „Bombardier CSeries“, които те веднага преименуваха на Airbus A-220.

Освен пътническия се капацитет между 100 и 120 места, намиращ се точно в най-търсения сегмент, Airbus A-220 имаше и още едно предимство – той беше с цели 30% по-икономичен дори от другите аналогични по размер модели на самите Airbus – поостарелите вече A-318 и A-319.

В резултат на това, дори в тежката Ковид криза, Airbus наскоро се похвалиха с нови поръчки за цели 630 машини от серията A-220, а компании, известни като „заклети фенове“ на Boeing, каквато е например американската Southwest, заговориха за закупуването на парк от Airbus A-220. Латвийската airBaltic пък вече няколко години оперира единствено и само със самолети от серията Airbus A-220.

Снимка: Wikimedia