Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Китай разработва нов стелт изтребител, предназначен за самолетоносачи

Китай разработва нов стелт изтребител, изключително предназначен за разполагане на самолетоносачи. Това ще бъде боен самолет от пето поколение със стелт характеристики и се очаква да бъде разположен на третия китайски самолетоносач Fujian.

Производителят „Shenyang Aircraft Industry Group“ в края на юни показа на обществеността филм на този самолет, наречен Jian31B или J-31B. Текстът съм филма гласи „От сухопътната база към морската база“. Източник от властите за сигурност на Япония заяви, че самолетът е бил построен с основна цел – използване на самолетоносачи.

В момента китайската армия използва за своите самолетоносачи изтребителя от четвърто поколение Shenyang J-15. J-31B, който се разработва в момента, ще бъде много по-труден за откриване от радари, ще има по-модерна авионика и ще има способността да се координира с дронове.

Новият J-31B се очаква да бъде разположен на китайски превозвачи от типа Liaoning, Shandong или Fujian. Fujian, най-големият китайски самолетоносач в момента, първи от китайските самолетоносачи използва електромагнитни катапулти.

Да припомним, че електромагнитният катапулт позволява на изтребителите да носят повече гориво и оръжия в сравнение със стандартните катапулти, използвани на други самолетоносачи, разширявайки зоната на действие на самолета и увеличавайки бойните способности.

Шанхайската администрация за морска безопасност създаде край бреговете на Шанхай в сряда зона, забранена за полети, тъй като в момента Fujian се намира на док в Шанхай.

Снимка: Shenyang Aircraft Industry Group

Споделете в ...