Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Китай планира да построи свой ядрен самолетоносачВ много медии вече се прокрадва информация за амбициозната програма на Китай за военна модернизация, важни части от която са както създаването на собствен stealth изтребител, така и изцяло китайски ядрен самолетоносач.

Потвърждение на това са неотдавна публикуваните планове на държавната корабостроителница China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC), най-голямата корабостроителница в Китай, за развитие на военноморските сили на Китай до 2025, сред които са както построяването на ядрени подводници от последно поколение, така и изграждането на самолетоносач, задвижван с ядрена енергия.

Засега малко се знаеше за подобна програма. В момента Китай разполага с два самолетоносача, задвижвани по конвенционален път. Първият от тях беше закупен „втора ръка“ от Украйна през 1998, а вторият беше пуснат на вода през април миналата година. Той е изцяло проектиран и построен в Китай и ще влезе на въоръжение през 2020, след като бъде напълно оборудван и въоръжен.

Китайски медии цитираха експерти, според които Китай ще се нуждае от поне шест самолетоносача за да се превърне в световна морска сила. В момента САЩ разполагат с 10 самолетоносача на въоръжение, като в строеж са още два, а Русия към днешна дата разполага с един самолетоносач – известният „Адмирал Кузнецов“.

Като любопитен факт е добре да се спомене, че за разлика от конвенционално задвижваните самолетоносачи, чиято автономия (плаване без дозареждане с гориво) се простира до няколко дни, ядреният самолетоносач се нуждае от дозареждане с ядрено гориво веднъж на няколко десетилетия. В случая с американските самолетоносачи от клас Gerald R. Ford – веднъж на 25 години!

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!