Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Има ли част от самолетния салон, която да е най-безопасна при катастрофа?

Въпреки безспорния факт, че въздушният транспорт е най-безопасен, не е тайна че независимо от това, влизайки в самолетния салон, немалка част от нас си задават въпроса „къде ще е най-безопасно да седна“?

Има ли такава „най-безопасна“ част от самолета, и има ли изобщо смисъл да си задаваме този въпрос?

Преди всичко, не може да има част от самолетната кабина, която да е най-безопасна, защото всичко зависи от конкретния характер на инцидента.

Всяка извънредна ситуация се развива по различен начин, като всеки път това засяга различни места от самолета. Това, което може да е най-доброто място в случай на повреда в двигателите, може да не е най-доброто място, когато врата се откъсне по време на полет, както стана неотдавна с полет на Alaska Airlines.

Задна част на самолетния салон

Широко разпространено вярване е, че задната част на самолета е най-безопасното място за сядане. Различни доклади са анализирали данни от катастрофи за 35 години назад и са установили, че статистически по-малко от загиналите при самолетни катастрофи са седели отзад.

Даниел Куаси Аджекум, изследовател по авиационна безопасност в Университета на Северна Дакота, твърди че има нещо вярно в тези констатации, най-малкото заради принципите на фундаменталната физика. Предната част на самолета, често най-привлекателното място за сядане, ако имате първокласно място или просто сте нетърпеливи след кацането да излезете от самолета възможно най-бързо, също е и първата, която поема тежестта на удара при инцидент, дори и сравнително малък.

„Предната част очевидно е удобна, защото е далеч от шума на двигателите“, казва изследователят, но „обикновено това е първата точка на въздействие при инцидент.“

Задната част, освен това, може да се отдели от самолета при катастрофа и е по-вероятно да остане непокътната, в сравнения предната и средната част, която обикновено остава свързана с крилото и двигателите.

Средна част на самолетния салон

Средната част на самолета има много предимства в случай на полет в турбуленция. Точката, където полукрилата се срещат в центъра, е най-близо до центъра на тежестта на самолета, което я прави по-малко склонна към големи отклонения при тежка турбуленция.

Докато обаче средата може да е по-добра при турбуленция, тя определено не е добра при катастрофална ситуация. Да не забравяме, че средната секция обикновено е мястото, където са разположени основните горивни резервоари, което означава, че ако възникне пожар, вие седите точно върху горивото.

Преимущество на средната част от салона е обаче по-лесният достъп до аварийните изходи, които са над крилото, точно в средата на самолетния салон. Колкото по-близо сте до изходите, толкова по-добри са шансовете ви да оцелеете при определен тип инциденти.

До прозореца, или до пътеката?

Тук отново всеки вариант има както предимства, така и недостатъци.

Седенето на пътеката ви отвежда по-близо до изходите, към които може да се наложи да се насочите при аварийна ситуация, но също така ви прави по-уязвими да бъдете блъснати от падащ багаж, отломки или сервизни колички, летящи по пътеката.

Седенето до прозореца, от друга страна, ви позволява да видите какво се случва навън, което ви дава ситуационно предимство, но ви оставя „притиснат до стената“, докато другите хора в реда ви първи се евакуират.

Вместо обобщение

В крайна сметка, дори да изпитвате безпокойство от авиацията, цялото това лутане напред-назад в опити да откриете „идеалното“ място за сядане вероятно по-скоро ще ви причини вътрешни терзания, отколкото реално да ви даде някакво предимство.

Както вече писахме, авиацията си остава най-сигурният начин на транспорт, а самолетните инциденти са невероятно редки. Според данни от Международната асоциация за въздушен транспорт, през 2023 г. е имало средно само един смъртоносен инцидент на 37.7 милиона полета!

Но дори и в крайно редкия случай на инцидент, това дали ще пострадате по-скоро ще зависи от типа на инцидента, а не толкова от това къде сте седнали.

Източник: Wired.com
Снимка: Douglas P. Perkins / Wikimedia Commons

Споделете в ...