Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Изтребителят F-21. Има ли такова „животно“?

По време на провелото се на 20 февруари 2019 авиоизложение в Бангалор, Индия, концернът Lockheed-Martin представи пред индийските ВВС и индийската държава концепция за изцяло нов изтребител, който да бъде произвеждан в Индия в сътрудничество с индийската корпорация Tata Advanced Systems.

Това е изтребителят, който Lockheed-Martin нарекоха F-21. Разбира се, както е известно, в номенклатурата на Пентагона такъв изтребител не съществува, поради което и от американския концерн обявиха, че F-21 всъщност е просто търговско наименование, а номерът 21 напомня за идеята „изтребител на 21-ви век“.

Това очевидно огромно усилие на американския концерн е продиктувано от течащия в момента в Индия търг за смяна на остаряващите вече изтребители на въоръжение в индийските ВВС. Този търг е един от най-големите в историята и е свързан с производството и доставката на 114 нови изтребителя на обща стойност над 20 милиарда долара.

Предложението на Локхийд-Мартин е и изцяло в съзвучие с политиката Made-in-India на премиера Нарендра Моди, чиято цел е изграждане на индийската отбранителна промишленост с изцяло местни ресурси и работна сила.

F-21 ще бъде базиран на съществуващия F-16 Block 70 (с каквито вероятно ще бъдат оборудвани и българските ВВС), но ще бъде допълнително „ъпгрейднат“ с много от компонентите, които в момента се вграждат единствено във върховите модели F-22 и F-35.

Така например новата машина ще бъде оборудвана с изцяло нова система за избягване на удари със земята (Ground Collision Avoidance System – GCAS), прибираема сонда за зареждане с гориво в полет, нова прицелна система „Sniper“, изцяло нова радарна система AN/APG-83 произвеждана от Northrop-Grumman, която е подобна на аналогичните системи вграждани в момента в F-22 и F-35.

Освен това, новата машина ще бъде оборудвана и с нова система от крилни пилони, позволяващи изтребителят да носи както допълнителни горивни резервоари, така и повече ракети въздух-въздух от типа AIM-120 Amraam.