Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Изтребители от унгарските ВВС прихванаха британски Boeing 777 в унгарското въздушно пространство

Миналата събота пътниците от Боинг 777 на British Airways имаха "удоволствието" да гледат през прозорците си два изтребителя Gripen на унгарските ВВС, които извършиха прехват като по учебник на самолета им.

При навлизане в унгарското въздушно пространство, пилотите на полета на British Airways от Дубай за Лондон просто пропуснали да превключат на необходимата радиочестота и да се свържат с наземните служби за да бъдат поети и направлявани.

След многократни неуспешни опити да се свържат с Боинга, хората от ръководството на въздушното движение просто били принудени да обявят самолета за нарушител и да алармират военновъздушните сили.

Два Грипена незабавно излитат в 12:55 ч местно време и се приближават до британския Боинг. Естествено, след визуалния контакт, радиовръзката била бързо възстановена и полетът продължил нормално, а Грипените кацнали в авиобазата си в 13:21 ч.

Подобни "недоразумения", за съжаление, не са голяма рядкост. Миналият октомври например, полет на Monarch Airlines от Мадейра до Бирмингам също бе принуден да се срещне с два френски изтребителя, след като пилотите пропуснаха да се обадят на наземния контрол при навлизане във френското въздушно пространство.