Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Изтече илюстрация на нов стелт танкер за въздушно презареждане

От програмата Skunk Works изтече копютърен рендер на стелт танкер от следващо поколение за въздушно презареждане с гориво (снимката горе), който се очаква да замени сегашните танкери KC-10, KC-46 и KC-135 във ВВС на САЩ до 2030 г.

Понастоящем Skunk Works (официален псевдоним на програмите за върхови разработки на Lockheed Martin, по-рано наричани Lockheed Advanced Development Projects) не е публикувал официално изявление, уточняващо дали това е официален дизайн, предложен на USAF.

Компютърната графика илюстрира широк фюзелаж с почти интегрирано крило, наподобяващо ламбда крило. Двете сравнително малки вертикални опашни плоскости са наклонени навън, а горивото вероятно ще се съхранява в голямото, широко и доста дебело крило.

Единият от двигателите на самолета може да се види под лявото полукрило и въздухозаборникът изглежда добре интегриран във фюзелажа на самолета. Типично за стелт самолетите е двигателите им да са разположени дълбоко в тялото, което спомага за намаляване на радарната сигнатура.

Очевидно танкерът е проектиран за дълги мисии защото, както се вижда от порта за зареждане с гориво в горната част, явно самият танкер ще може да презарежда в полет от друг танкер.

Да припомним, че миналата година в рамките на програмата „Next Generation Air-Refueling System“ (NGAS), американските военновъздушни сили изпратиха искане за информация (RFI) относно нов танкер, „който може да оцелее в оспорвано въздушно пространство“.

ВВС на САЩ силно се нуждаят от нови танкери, тъй като настоящият им флот е на път да се свие. Службата планира изцяло да разпродаде танкерите KC-10 (базирани на DC-10) до края на тази година, което ще я остави единствено с KC-46 (базирани на Boeing 767) и KC-135 (базирани на Boeing 707), които обаче също скоро ще излязат от експлоатация.

Стелт танкерът стана наложителен пред лицето на нарастващите заплахи от Китай. Има прогнози, че САЩ и Китай могат да влязат в пълномащабен конфликт, предизвикан от евентуална китайска инвазия в Тайван.

Такъв бъдещ конфликт неизбежно ще доведе до разполагане на стелт изтребители и от двете страни, но стелт изтребителите трябва да бъдат допълнени и от танкери, които също да могат да оцеляват във враждебната среда на военното противопоставяне.

Споделете в ...